Hoe speel je School Stories?

Inhoud

50 uitdagende raadsels voor oplettende scholieren.

Pennen – Papier – Pauzes.
Wat er allemaal mis kan gaan op een school? In deze school stories kom je het te weten! Ze gaan over de waanzin die je op school tegen kunt komen: van langdradige lesuren tot rampzalige repetities en lastige leraren. Deze 50 raadsels zijn bedoeld voor oplettende scholieren die het klappen van de zweep kennen en voor lollige leraren die ook om zichzelf kunnen lachen.

Los de raadsels op! Door vragen te stellen, te raden en te puzzelen kom je achter de geheimen van de school.

Wat je nodig hebt: nieuwsgierigheid, een goede speurneus en talent om verbanden te leggen.

School stories kun je met z’n tweeën spelen, maar ook met een grote groep. In je eentje is het niet zo leuk, omdat je iemand nodig hebt die het antwoord kent en vragen beantwoordt.

Dat is de klassenvertegenwoordiger. De andere spelers zijn de klasgenoten en nemen het als team tegen de klassenvertegenwoordiger op. Jullie zijn om de beurt de klassenvertegenwoordiger.

Als klassenvertegenwoordiger pak je een kaart, lees je het raadsel op de voorkant hardop voor en laat je het plaatje aan de klasgenoten zien. Het antwoord op de achterkant lees je stilletjes voor jezelf door.

De klasgenoten stellen nu om beurt vragen, om het raadsel op te lossen. Ze moeten daarbij alle antwoorden en aanwijzingen van de klassenvertegenwoordiger goed onthouden. Natuurlijk mogen de klasgenoten met elkaar overleggen en kunnen ze altijd vragen of de school story nog een keer voorgelezen kan worden.

De klassenvertegenwoordiger gebruikt de oplossing op de achterkant van de kaart om de vragen van de klasgenoten te beantwoorden.

Als je als klassenvertegenwoordiger een bepaalde school story niet begrijpt, pak dan gewoon een andere kaart en vraag later een volwassene om uitleg.

Het aantal potlooden rechtsonder op de voorkant van de kaart laat zien hoe moeilijk het raadsel is.

school-stories-pen = een makkelijk raadsel voor beginners.

school-stories-penschool-stories-pen = een wat moeilijker raadsel voor leerlingen met ervaring.

school-stories-penschool-stories-penschool-stories-pen = een heel moeilijk raadsel voor de besten van de groep.

Spelvariant voor leerlingen die van uitdagingen houden: als je het spel nog moeilijker wilt maken, probeer dan eens om alleen vragen te stellen die de klassenvertegenwoordiger met ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden. Elke speler mag dan net zo lang doorgaan met vragen stellen totdat het antwoord ‘nee’ is. Vind je het nog niet moeilijk genoeg? Kijk dan de andere kant op als het plaatje wordt getoond, want daar zitten vaak aanwijzingen in!

Teksten: Corinna Harder
Illustraties: Helmut Kollars
Lay-out & Typografie: Kirsten Küsters
Redactie: Mirka Jedamzik & Tanja Mues